Compiègne (Frankrijk)/Söllingen (Duitsland) – Op het vergelingsvirus Symposium "The Beet Goes On" heeft de Deleplanque/Strube Groep de nieuwste resultaten gepresenteerd. Dit onderzoek gaat uit van wetenschappers van Strube Research, de Britse (BBRO) en Franse (INRAE, ITB) suikerbietonderzoeksinstituten en -organisaties. De boodschap was duidelijk: er zijn tolerante suikerbietenrassen nodig, en die zullen door Strube en Deleplanque worden geleverd voor de volgende zaaiseizoenen.
Zachte winters en het komende verbod op zaadbehandeling met het neonicotinoïde insecticide, zullen de verdere verspreiding van het vergelingsvirus-complex in de Europese suikerbietenteeltgebieden vergemakkelijken. Door het milde klimaat zijn Franse en Britse boeren tot nu toe het meest getroffen, maar ook in de andere markten zoals België en Duitsland werden de afgelopen jaren besmettingen geconstateerd. Omdat maatregelen in het veld duur zijn en veel middelen vergen, verwachten de suikerindustrie en de landbouwers oplossingen op middellange en lange termijn van de plantenveredelaars en dit om de Europese suikerproductie rendabel te houden.
Op het vergelingsvirus Symposium "The Beet Goes On", georganiseerd door Deleplanque/Strube in Compiègne, Frankrijk, kregen belanghebbenden uit heel Europa een uitgebreide update over de huidige status van het vergelingsvirus-onderzoek. Terwijl mogelijke landbouwkundige maatregelen zoals het aanmoedigen van populaties van nuttige insecten en het herzien van gewasbeheer werden besproken, waren de sprekers en deelnemers het erover eens: er moeten zo snel als mogelijk tolerante hybriden worden ontwikkeld.
Eric Verjux, algemeen directeur van de Deleplanque Groep, is optimistisch: "Al sinds 2015 zijn vergelingsvirus-toleranties een prioritair onderzoeksthema bij suikerbieten."
Het kruisen en identificeren van tolerante hybriden was het primaire doel. In een volgende stap is de biologie van bladluizen en virus onderzocht en zijn nieuwe procedures voor onderzoek ontwikkeld en gepresenteerd door dr. Axel Schechert, hoofd suikerbietenveredeling bij Strube Research.
Door deze langetermijnstrategie zitten er nu verschillende tolerante hybriden van Strube in een registratieproces. Eric Verjux: "We zijn zeer optimistisch om tolerante rassen te kunnen leveren voor de inzaai van volgend jaar in Frankrijk en we verwachten verdere goedkeuringen in andere markten voor de komende jaren." In Duitsland, Zwitserland en Frankrijk zitten momenteel drie hybride rassen in het tweede jaar van registratie en zullen beschikbaar zijn voor de volgende jaren.
Dr. Axel Schechert voegt hieraan toe: "Nog eens zeven rassen bevinden zich in verschillende Europese landen, waaronder België, in het eerste jaar van goedkeuring. Al deze rassen vertonen een zeer goed opbrengstpotentieel, met of zonder vergelingsbesmetting."
Laurent Boisroux, Research & Development directeur van de Deleplanque Groep, verduidelijkt: "Onze genetische bronnen zijn al in staat om 85% van hun potentiële opbrengst te garanderen wanneer de druk van het vergelingsvirus zeer hoog is"*.
*Resultaten van inoculatieproeven in Lamotte-Warfusée (Somme) uitgevoerd in 2021. De opbrengst kan +/- 5% variëren afhankelijk van het geïnoculeerde en/of co-geïnoculeerde virus volgens het testprotocol van Strube Research.