Strube stand op de DLG-velddagen in Duitsland

Toenemend belang van kwaliteitstarwerassen

Toenemend belang van kwaliteitstarwerassen

Welke invloed hebben de veranderingen in de meststoffenverordening op boeren en hoe beïnvloeden ze de fokkerij? Welke fokdoelen worden hierdoor nagestreefd?

Speelt het eiwit nog steeds een belangrijke rol in de kwaliteitsindeling?

Kunnen de kwaliteiten een mogelijke lagere opbrengst compenseren?


Tarwe is een van de belangrijkste gewassen voor boeren. Helaas worden de kwaliteiten van tarwe aanzienlijk beïnvloed door de verandering in de bemestingsverordening. Het eiwitgehalte speelt een belangrijke rol in de tarweproductie omdat het uiteindelijk de waarde van de korrel is die wordt gemeten. Een lagere stikstofbemesting kan een lager eiwitgehalte in de korrel en een lagere opbrengst betekenen. Dit heeft ook invloed op de eigenschappen van het meel, die belangrijk zijn voor de verwerking.

Op dit punt worden kwaliteitsrassen steeds belangrijker. Wij bij Strube willen boeren de kans geven om in de toekomst rendabele, duurzame en hoogwaardige tarweteelt voort te zetten met onze veredelingskennis en de juiste kwaliteitsrassen. 

In het volgende interview beantwoorden Thomas Dietze en Eva Maria Schulze Bisping een paar belangrijke vragen over het onderwerp "Het toenemende belang van kwaliteitsrassen".

Welke invloed hebben de veranderingen in de meststoffenverordening op boeren en hoe beïnvloeden ze de fokkerij? Welke fokdoelen worden hierdoor nagestreefd?

Met de hervormde meststoffenverordening wordt bemesting aan een maximum gebonden. Verdere opbrengstverhogingen zijn alleen mogelijk door een hogere nutriëntenefficiëntie. De afnemende toevoer van stikstof aan tarwevoorraden, vooral in de vorm van late kwaliteitstoepassingen, heeft een negatief effect op de ruwe eiwitwaarden. De rassenkeuze door de boer wordt daarom steeds belangrijker, omdat eiwitrijke kwaliteitsrassen relevanter zijn dan ooit tevoren met een beperkte stikstofbemesting.

De opname van voedingsstoffen is bepalend voor de groei en opbrengst van planten. Hier kan veredeling tussenkomen en bijdragen aan een duurzamere landbouw. Rassen met een verbeterde N - efficiëntie kunnen de beschikbare stikstof beter opnemen en opslaan in het graan. Veredeling in dit opzicht is echter zeer kostbaar en er is nog steeds enige ervaring en voortdurende verbetering van de methodologie nodig.

Het gebruik van de nieuwste kruisings- en selectietechnieken stelt ons in staat om in te spelen op de uitdagingen van de praktijklandbouw van morgen. Naast de klassieke veredelingsdoelen zoals opbrengst, resistentie tegen plagen en ziekten en agronomische eigenschappen, spelen nutriëntenefficiëntie en kwaliteit een even belangrijke rol bij het selecteren van de beste rassen. Het is de evenwichtige combinatie van deze eigenschappen die uiteindelijk een ideaal ras onderscheidt.

Speelt het eiwit nog steeds een belangrijke rol in de kwaliteitsclassificatie?

Sinds 2019 maakt het ruweiwitgehalte geen deel meer uit van de officiële kwaliteitssortering voor wintertarwe bij het "Bundessortenamt" in Duitsland. Als gevolg daarvan zijn sommige variëteiten opgewaardeerd van kwaliteitsgroep C naar B of van B naar A. De afrekeningsmodaliteiten voor de handel, met name voor de export, zijn echter nog steeds gebaseerd op het gehalte aan ruw eiwit van de tarwepartij - gerechtvaardigd of niet.

Kunnen de kwaliteiten een mogelijke lagere opbrengst compenseren?

De keuze van het ras speelt een fundamentele rol in de productie van kwaliteitstarwe. Afhankelijk van de gebruiksbestemming en de afnemer moet aan bepaalde kwaliteitsparameters worden voldaan. Het is ook belangrijk of de tarwe rechtstreeks aan de landbouwhandel wordt geleverd of aan de verwerker tijdens de oogst. Op dit moment baseert de handel zijn tarwefacturering op het ruweiwitgehalte. De bakkwaliteit van een tarwe wordt echter bepaald door factoren zoals het gehalte aan natte gluten. In het geval van tarwe voor de exportmarkt blijft het ruweiwitgehalte het belangrijkste handelscriterium. De kwaliteitscriteria voor dit afzetkanaal zullen in de toekomst nauwelijks veranderen. Op dit punt wordt contractteelt steeds belangrijker. Op onze binnenlandse markt zijn al positieve ontwikkelingen te zien. Er worden concrete rasovereenkomsten gesloten tussen handelspartners en de boer kan contractteelt gebruiken om zuivere tarwepartijen met rassentypische kwaliteitsparameters te telen en te leveren. Contractlandbouw wordt vooral aanbevolen voor de teelt van kwaliteitstarwe. Kwaliteitstoeslagen geven de boer afzetzekerheid en de koper ontvangt een partij van één ras met gedefinieerde bakkarakteristieken. Vooral in jaren met lagere opbrengsten kan dit een veilig alternatief zijn voor de teelt van kwaliteitstarwe.

Bron: Strube D&S GmbH